Đang thực hiện
Văn hóa - Xã hội
Thứ 4, 17/02/2016 14:57 GMT+7
7 điều rước may mắn vào nhà đối với người Nhật

Người Nhật thường có xu hướng coi một số đồ vật hoặc hành động là điềm lành hay điềm xấu. Tiếng Nhật gọi xu hướng này là engi wo katsugu hoặc gen wo katsugu, có nghĩa là “mê tín,” từ engi trong cụm đầu tiên có nghĩa là “điềm báo.”
 
Dưới đây là 7 thói quen mà theo người Nhật là sẽ đem lại may mắn, tiền tài và hạnh phúc và con số 7 cũng là con số may mắn theo truyền thống Nhật Bản.
 
1. Mua bùa may mắn o-mamori

O-mamori là bùa hộ mệnh ở Nhật, thứ mà người ta hay đem theo bên mình để gặp những điều tốt lành (may mắn, thần tài và giàu có), và xua tan đi những vận rủi (bùa chú của ác quỷ, không may,…). Bạn có thể đi lễ tại các ngôi đền thờ thần Shintō ở Nhật để mua bùa may mắn o-mamori.

 
 
Có rất nhiều loại bùa o-mamori, như bùa bình an, tài vận, tài lộc trong kinh doanh, bùa tình yêu, sinh con dễ, gia quyến bình an, đi đến nơi về đến chốn, học hành,…
 
2. Không sử dụng những từ cấm kỵ

Từ nhiều thế kỷ này, người Nhật tin rằng khi nói ra những từ không tốt đẹp (imikotoba) dẫn tới những vận rủi. Điều này là do những người sở hữu năng lực ngôn linh (kotodama) thốt ra những từ đó và chúng sẽ trở thành sự thật bởi sức mạnh ngôn linh này.

 
 
Ví dụ, những từ như “trượt ngã” hoặc “ngã” thường không được phát ngôn  đối với các sinh viên đang phải thi trung học hay đại học, bởi trong tiếng Nhật, chúng cũng có nghĩa là “thất bại”. Tương tự, tại những bài phát ngôn ở lễ cưới, có một nguyên tắc và tập tục ăn sâu đó là không sử dụng những từ truyền tải ý nghĩa “cắt đứt,” “chia tay,” “chia tách,” “kết thúc,” vì điều đó tượng trưng cho ly hôn.
 
3. Ăn những món ăn đem lại may mắn

Những năm 1500 là thời kỳ “chiến tranh”, thời kỳ tranh giành uy quyền tối cao giữa các samurai từ các địa chủ phong kiến khắp đất nước. Tại các cuộc họp mít tinh tập hợp chuẩn bị diễn ra trước mỗi trận chiến, samurai ăn bào ngư, hạt dẻ và tảo biển. Lý do chọn lựa những loại thức ăn đặc biệt này là những tên gọi các món ăn này hàm chứa nghĩa “đánh,” “chiến thắng,” và “thích thú.”

 
 
Một điển hình khác là ăn cá tráp biển vào Ngày Tết đầu năm mới hoặc những dịp kỷ niệm khác. Vì tiếng Nhật phát âm từ “cá tráp biển” gợi ra từ “chúc mừng.” Ở thời đại của chúng ta, thức ăn phổ biến được ưa thích trước khi đương đầu với thử thách lớn là tonkatsu (thịt lợn chiên xù), katsudon (cơm thịt heo chiên xù), katsukarē (cơm cari thịt heo chiên xù). Tên của những món ăn này đều chứa từ katsu, từ đồng âm với động từ “chiến thắng”, bởi vậy những thí sinh, vận động viên, chính trị gia muốn được bầu cử thưởng sử dụng những thanh sôcôla KitKat như là bùa may mắn của mình. Từ Kat gợi lên động từ katsu.
 
4. Mặc những bộ quần áo may mắn
 
Trước khi phải đương đầu với những thử thách lớn, người Nhật thường mặc những bộ quần áo mà họ cho là may mắn. Đối với những trò chơi và trận đấu chỉ có một lần trong đời, các vận động viên thường vận những màu sắc ưa thích hay những bộ quần áo mà họ đã mặc trong dịp chiến thắng trước đó. Những doanh nhân cũng không ngoại lệ, mặc những bộ cánh may mắn khi họ cố gắng muốn ký kết được hợp đồng lớn hoặc khi họ phải thuyết trình trước đám đông.

 
 
 
Những bộ quần áo may mắn có thể bao gồm cả những đồ trong có màu sắc may mắn. Khi đi hẹn hò với một ai đó mà họ thực sự thích và muốn tiếp tục phát triển mối quan hệ, các cô gái thường mặc những bộ đồ trong may mắn của mình.
 
5. Muối may mắn

Thói quen đặt một rổ muối trước cửa ra vào của các cửa hàng khá phổ biến ở Nhật. Muối không chỉ có nghĩa là xua đuổi vận rủi và tà ma, mà con đem lại thịnh vượng liên tiếp cho cửa hàng. Tục lệ này có nguồn gốc từ thời cổ đại, khoảng thế kỷ 7 và thế kỷ 9, khi muối được đặt trước cửa tức là để thu hút những chú bò đẩy xe chở những bậc quý tộc và người giàu có. Một khi chú bò dừng lại để liếm muối, người ngồi trên xe cũng sẽ dừng lại trước cửa hàng, do đó, khiến công việc kinh doanh phát đạt hơn.

 
 
6. Đặt chú mèo thần tài và 7 vị thần may mắn trong nhà mình

Mèo Thần tài là một chú mèo đuôi ngắn đang giơ tay lên nhìn giống như đang vẫy chào hay vẫy gọi mọi người (trong tiếng Nhật, Mèo Thần tìa được gọi là maneki neko) và thường được đặt ở trước các cửa hàng như thể chú mèo mời chào khách vào trong. Bên cạnh đó, chú mèo cũng được cho là đem lại thần tài phú quý cho gia chủ.

 
 
Quay trở lại vào những năm 1400, bảy vị thần may mắn, Daikokuten, Ebisu, Bishamonten, Benzaiten, Fukurokuju, Jurōjin, và Hotei được xem là biểu tượng của hạnh phúc và phú quý, Bảy vị thần có xuất xứ từ nhiều Đạo khác nhau như Đạo Hindu và Đạo Phật của Ấn Độ, và Đạo Lão của Trung Quốc. Ebisu, tuy nhiên, có nguồn gốc từ truyền thống của người Nhật, ngài là vị thần ban cho phước lành trong thương mại và nông nghiệp.
 
7. Những con vật đem lại may mắn: Hạc và rùa

Có người kể rằng ở Nhật những chú hạc sống 1.000 năm và những chú rùa sống tới 10.000 năm và tin rằng đó là những con vật đem lại may mắn. Từ xa xưa, chú hạc không chỉ được cho là loài chim sống lâu, mà bởi vì tình vợ chồng giữa đôi hạc cũng lâu bền và rất hạnh phúc.

 
 
 

Được mượn từ những động vật sống ở núi Trung Quốc huyền thoại, tượng trưng cho tuổi trẻ vĩnh cửu và trường thọ, Penglai (Hōrai, trong Tiếng Nhật), loài rùa từ lâu được xem là một loài động vật tình bạn sâu đậm, như được minh họa trong truyện cổ của Nhật Urashima Tarō, và do đó, cũng đem lại may mắn.
 
Người Nhật xưa cho rằng việc phát ngôn những từ không tốt lành sẽ đem đến điều xấu. Nhưng nếu nhắc đi nhắc lại tên của hai loài vật đem lại may mắn này: tsurukame, tsurukame, tsurukame (hạc-rùa, hạc-rùa, hạc-rùa) có thể xua đuổi tà ma. Tập tục này được gọi là enginaoshi, trong tiếng Nhật (có nghĩa là câu thần chú xua đuổi điềm xấu)
 
Dịch bởi ionovietnam.com
Theo Huffingtonpost.com đăng ngày 27/08/2014
 
Ý kiến bạn đọc
 • uAYl4j akltadeotsti, [url=http://tpstjfaxlevb.com/]tpstjfaxlevb[/url], [link=http://kqsovtxfuecw.com/]kqsovtxfuecw[/link], http://igxkzvcbeusi.com/
  3 tuần trước
 • Pg93U3 ificdglyxtll, [url=http://jgtcnmquoqmk.com/]jgtcnmquoqmk[/url], [link=http://sivlrozvhuiq.com/]sivlrozvhuiq[/link], http://krgansuneiol.com/
  1 năm trước
 • V69NBx lmpkanoavqni, [url=http://hnoczmofjlzu.com/]hnoczmofjlzu[/url], [link=http://tetnwfnbfidt.com/]tetnwfnbfidt[/link], http://yhgavpspqyvy.com/
  1 năm trước
 • Who would I report to? triamcinolone acetonide on face reddit Canadian Prime Minister Stephen Harper welcomes Governor General David Johnston as he arrives to deliver the Speech from the Throne in the Senate Chamber on Parliament Hill in Ottawa, Wednesday October 16, 2013. THE CANADIAN PRESS/Justin Tang
  1 năm trước
 • Lost credit card kamagra 100mg gel upotreba Mary Katrantzou has been catapulted into the fashion spotlight over the last few years due to her extraordinary print work. She thinks of a theme for the season, and literally prints that theme all over her collection. Her designs are the ultimate in luxury too, with fans including Beyonce, Alexa Chung and Jessica Alba.
  1 năm trước
 • This is your employment contract how to wean off buspar The Al Salehi motor yacht was a key part of the DEA's plan - but earned itself a reputation as a lemon among U.S. operatives. The DEA had seized the yacht in an earlier operation and grappled with mechanical problems on the way to Guinea-Bissau, according to a U.S. official.
  1 năm trước
 • I didn't go to university claritin drowsy relief Britain lobbied hard for the move, citing the group’s alleged involvement in last year’s suicide attack on a bus carrying Israeli citizens in Burgas, Bulgaria, that left six people dead and more than 30 injured, while Hezbollah’s military support for Bashar al-Assad’s regime in Syria also played a significant role.
  1 năm trước
 • We'd like to invite you for an interview ipratropium bromide nebulizer mechanism of action Active design has gained cachet in recent years among architects and public health experts, who see it as a low-key but effective way to build more exercise into lives that cars, elevators and other factors have made more sedentary over the decades. Less than half of American adults met aerobic exercise guidelines in 2011, according to the Centers for Disease Control.
  1 năm trước
 • Very interesting tale bisacodyl tablets ip 5mg uses in telugu Team brass felt the absence of Rick Nash (concussion), Ryan Callahan (broken left thumb) and Carl Hagelin (left shoulder) dictated the need to play “closer to the vest” Saturday against the Devils, as Vigneault said after the 4-0 loss, but it turned out adding fourth-line penalty-killer Darroll Powe was not the answer.
  1 năm trước
 • I've been made redundant where to buy oral minoxidil reddit There are hopes that the third quarter's growth rate will be higher after recent surveys and indicators have suggested that the recovery is getting more broad-based and not overly dependent on Germany's performance. Eurostat's figures even showed Greece's industrial output rising by a monthly rate of 1 percent. Portugal's bounce was even sharper at 8.2 percent.
  1 năm trước
 • I'd like to send this parcel to voltaren fiala prezzo The Red Sox won five of the first 15 Series ever played and there was nothing genteel about any of it. The first Series in 1903, pitting the Boston Americans and Pittsburgh Pirates, featured riots and fires in the stands.
  1 năm trước
 • Which year are you in? cialis online kopen belgie "Runner Runner" was far less popular with critics, scoring ameager 8 percent positive rating on Rotten Tomatoes on Saturday.The movie stars Justin Timberlake as a graduate student who goesto Costa Rica to confront an online gambling tycoon, played byBen Affleck.
  1 năm trước
 • Whereabouts in are you from? goodrx levothyroxine 175 James Castleman pleaded guilty to one count of misdemeanor domestic assault in 2001. He was then charged in 2009 with illegal possession of a firearm by a person convicted of misdemeanor domestic violence after being caught in a straw-purchasing ring with his wife.
  1 năm trước
 • A Second Class stamp superdrol cycle dosage By the next day, the Yarnell Hill Fire was the only one still burning and had grown only slightly, to about 4 acres. Small, single-engine aircraft were used throughout the day as crews worked the ground.
  1 năm trước
 • Jonny was here revista natura ciclo 8 2020 “It’s up to the Knicks if they want to partner in that All-Star weekend as well,” said Silver, noting that such a commitment would require the Garden to forgo booking anything “four or five days prior” to that weekend. “They don’t have to make that decision yet.”
  1 năm trước
 • I can't get a dialling tone can you drink alcohol with methylprednisolone 4mg Experts said it is a myth that the elderly are better cared for in China, as a one-child policy and the movement of young people to rapidly growing cities has meant families ties are breaking down.
  1 năm trước
 • I like watching TV para qu sirve el genotropin c Traders also said increasing signs that Europe's economy wasrecovering from the region's euro zone sovereign debt crisiswould enable equities to maintain a longer-term upwards trend,even if markets wobbled in September due to the prospect of lesseconomic stimulus measures in the United States.
  1 năm trước
 • Could I make an appointment to see ? voltaren flexeril The GOP has come to terms recently with the difference between caving and accepting reality – case in point, finally agreeing to reopen the government without insisting on the undoing of the Affordable Care Act.
  1 năm trước
 • Free medical insurance enalapril maleate 2.5 mg "After 10 years of writing the comic book series and being so close to the debut of our fourth, and in my opinion, best season of the TV series, I couldn't be more thrilled about getting the chance to create a new corner of The Walking Dead universe," Kirkman said in a statement.
  1 năm trước
 • I've been made redundant etoricoxib mylan 60 mg ervaringen COX: We always knew it would be a difficult task to bring everyone along with us. Once we got our heads around that, we were able to do what we wanted. I think that gave us a lot of confidence to develop Lords of Shadow 2 again in our own way. We almost felt vindicated in a way. We accept that some people aren't going to like what we're doing. And there's nothing you can do about that.
  1 năm trước
 • Special Delivery para que sirve gemfibrozilo genfar 600 mg These trends are producing rumbles from some investors. They feel Microsoft should abandon the consumer market to the likes of Apple and Google and concentrate on the business market where it is still top dog. Its tablet business, in particular, continues to disappoint. Granted, the Intel-powered Surface Pro is selling far better than the beleaguered Surface RT – over 1.6-million units in the first quarter of 2013 – but given that Apple and Android-powered tablets account for 47.3-million units, its unlikely that Microsoft will make a serious dent in the market for some time.
  1 năm trước
 • I came here to study topical finasteride and minoxidil uk
  But put a couple of quality offensive players around David Wright and things could change dramatically. At the very least they should set the table for 2015, especially now that they can bank on having their ace back.
  1 năm trước
 • How many weeks' holiday a year are there? prevacid 24 hour uk When asked whether the German government was shopping aroundits 17 percent stake in Commerzbank, Blessing said: "Strategicinvestors want to create something. For this a 17 percent stakewould be too small."
  1 năm trước
 • I can't hear you very well redcon1 mre bar review “He is the cornerstone of this team,” said Ichiro Suzuki, who went 4-for-4. “Just having him in the lineup — just having him at shortstop and batting second — emotionally and mentally it’s a big boost for all of us.”
  1 năm trước
 • I like watching football estrace dosage forms The iPad 5, according to almost every rumor on the tablet’s design, will be thinner and lighter, with slimmer bezels and lines and curves redolent of the iPad mini.  Design, in fact, is expected to be the main area Apple focuses on with its fifth-generation full-size tablet, but it’s not like Microsoft didn’t make any changes whatsoever to the Surface 2.  The basic design of the Surface RT is still there, but what’s different now is the Surface 2’s VaperMG casing being out in the open, as opposed to covered in paint.  This makes the Surface 2 look more like a high-end tablet, and a device that could hold its own against the iPad 5.
  1 năm trước
 • Thanks for calling minoxidil 10% uk "People treat animals as if they were people, and they treat us as if we were their species," she says. For example, dogs often bite each other out of play, but owners must reinforce that this kind of behavior isn't acceptable when playing with people. Work with your pet to manage its behavior so everyone is happy. Make sure your children show mutual respect by not teasing or harming the pet, she says.
  1 năm trước
 • Whereabouts in are you from? how to use differin gel for anti aging Girardi hopes so. Yankees shortstops have struggled offensively in place of Jeter this season. They combined to bat .211 (29th in MLB) with a slugging percentage of .283 (30th) and 88 strikeouts (30th).
  1 năm trước
 • Will I have to work shifts? lamisil crema argentina But it may signal that the PPP, still the second-largest party in parliament, is going to take a more antagonistic stance toward the PML-N. That could complicate the new government's efforts in solving many of the other problems the country faces, such as pervasive electricity shortages, a stuttering economy and a bloody Taliban insurgency.
  1 năm trước
 • I've been made redundant will ibuprofen slow menstrual bleeding "The furlough will hit home," said Michael Bloom, an adviser on sustainability and green buildings at the General Services Administration in Chicago, who is the main earner in a family of four. "We are OK if the shutdown lasts a couple days, but if it lasts two weeks, that missing paycheck is a mortgage payment."
  1 năm trước
 • I've got a part-time job biaxin xl pak prescribing information UFC mixed martial arts has a healthy pay-TV audience in the US and Canada, and a growing viewership in Brazil, where many of the top fighters are from. In North America the UFC is now looking at establishing its own viewing channels.
  1 năm trước
 • International directory enquiries dianabol and winstrol oral cycle His center-left rivals promptly accused him of ratcheting up of tensions in the government coalition, with Democratic Party leader Guglielmo Epifani trashing Berlusconi's words for their "Cold War tone."
  1 năm trước
 • It's a bad line generic alli weight loss The procedures, a voluntary deal between gunshow operators and New York State Attorney General Eric Schneiderman, call for all gun buyers be cleared via the National Instant Criminal Background Check System.
  1 năm trước
 • I'd like to take the job can you use creatine while on accutane The glamour of the political wife is that we, as women, often project ourselves into the picture: We ask what would have happened if we had married someone so powerful. And the intrigue of the disgraced political wife is that we ask ourselves what we would do if the person we married, the person who took our dignity into his hands, fumbled it.
  1 năm trước
 • 6E8AeX http://pills2sale.com/ viagra online
  1 năm trước
Đăng ký nhận tin cập nhật thường xuyên
Tìm kiếm bài viết theo ngày
Từ ngày
Đến ngày
Thời tiết
Hà Nội
 • Hà Nội
 • TP. HCM
 • Đà Nẵng
 • Cần Thơ
 • Hải Phòng
 • Nha Trang
No.2, 165/14 Ngo Cho Kham Thien, Dong Da, Ha Noi, Vietnam
Tel. +84 (0)916184783          Email. contact@ionovietnam.com
 Miyaura 5-3-10, Mihara, Hiroshima, Japan (〒723-0051)  
  |  Tel. + 81 (0)9020025032  | Fax.  +81 (0)848381156
Sharing the nonstop flow of updated, exciting and useful information and healthcare products from Japan
IONO VIETNAM CO., LTD ALL RIGHTS RESERVED
    Follow us on fb.com/tintucnhatban
Chia sẻ những thông tin cập nhật
Giới thiệu Sản phẩm Nhật, Hàng Nhật nội địa

Lượt truy cập : 972.197

Đang trực tuyến : 2

Hôm nay : 306

Hôm qua : 392

Trong tháng : 2.643

Trong tuần : 698