Đang thực hiện
Kinh doanh
Thứ 4, 05/12/2018 15:46 GMT+7
9 lời khuyên để đời của thiền sư số một Nhật Bản

9 lời khuyên của Kodo Sawaki

1. Gửi người bắt đầu biết suy ngẫm về cuộc đời

Ở một số nơi tại Mãn Châu, các cỗ xe thường do các chú chó to lớn kéo. Bác xà ích treo một miếng thịt trước mũi chó, và chú chó chạy như điên theo miếng thịt. Nhưng dĩ nhiên là chú không bao giờ với tới. Chú chỉ được vứt cho miếng thịt khi cỗ xe đã về tới đích. Rồi chỉ trong một cái ngốn, chú nuốt chửng miếng thịt xuống cổ họng.

Người đi làm với đồng lương cũng y hệt như thế. Từ đầu tháng cho đến cuối tháng, họ cũng chạy theo đồng lương treo trước mũi. Một khi đã lãnh lương, họ cũng ngốn nó, và lại sẵn sàng chạy tiếp theo kỳ lương tới. Không ai có thể thấy xa hơn đầu mũi của mình.

Câu hỏi là: Tại sao bạn phải khốn khổ như thế?

Nếu không cẩn thận, bạn sẽ phí hết cuộc đời mình không làm gì ngoài việc chờ đợi những hy vọng tầm thường nhất của mình có thể thành tựu.

2. Gửi người không thể nào dừng lo lắng người khác nghĩ về mình như thế nào

Bạn không thể nào đổi bất cứ thứ gì với người khác. Mỗi và mọi người phải sống cuộc đời riêng của mình.

Đừng phí thời gian suy xét xem ai là người tài giỏi nhất.

Mắt không nói, “Chúng tôi thấp hơn, nhưng thấy nhiều hơn”. Chân mày không trả lời, “Đúng, chúng tôi không thấy gì, nhưng chúng tôi ở cao hơn”.

Mũi không thể thay mắt, và miệng không thể thay cho tai.

Mọi thứ đều có nhiệm vụ riêng của mình, mà không gì trong vũ trụ có thể thay thế.

3. Gửi người đã hoàn toàn mệt mỏi trong việc đấu tranh với người 

h41
 

Vấn đề không phải ai là người đúng. Đơn giản là các bạn nhìn sự việc theo quan niệm khác nhau. Khi bạn bắt đầu nói “Tôi”, mọi thứ theo sau đều là ảo tưởng.

Hãy thôi cố gắng làm một người đặc biệt - hãy cứ là chính mình. Hãy kiềm chế. Ngồi xuống!

4. Gửi người nghĩ làm giống người khác là có lợi

Bạn luôn bám theo người khác. Nếu họ ăn khoai chiên, bạn cũng đòi ăn khoai chiên. Nếu ai đó ăn kẹo, bạn cũng muốn ngậm kẹo. Nếu ai đó thổi còi, bạn cũng kêu đòi: “Mẹ ơi, mua cho con cái còi”. Và điều đó không chỉ xảy ra đối với con trẻ.

Khi mùa xuân tới, bạn quay cuồng theo mùa xuân. Khi thu đến, bạn chạy theo mùa thu. Ai cũng chờ đợi thứ gì đó để chạy đuổi theo. Có người còn kiếm sống được nhờ sự chạy đuổi theo đó - họ làm nghề quảng cáo.

Với từng cá nhân, chúng ta còn chịu đựng nổi, nhưng khi họ lập thành nhóm, họ bắt đầu trở nên quái dị. Họ bị rơi vào sự ngu ngốc của nhóm, của bầy đàn.

Khi sống trong sự ngu ngốc của nhóm, chúng ta lẫn lộn giữa sự cuồng điên và kinh nghiệm thực sự. Nên điều quan trọng là bạn phải rõ ràng về bản thân, và thức tỉnh khỏi cơn điên đó. Thiền có nghĩa là rời bỏ bầy đàn và tự đi trên đôi chân của mình.

5. Gửi người mà suốt đời chỉ biết có tiền và tiền

Hạnh phúc và bất hạnh của con người không chỉ tùy thuộc vào tiền. Nếu con số trong tài khoản tín dụng của bạn là thước đo lường hạnh phúc, thì sự việc sẽ đơn giản xiết bao. Tuy nhiên thực sự nó không phải như thế.

Đừng quá tiêu cực khi bạn bắt đầu nói là bạn cần tiền để sống. Trong thế giới này, bạn có thể hoàn toàn sống tốt mà không cần đến sổ tiết kiệm.

Một số người nghĩ rằng họ quan trọng bởi vì họ có tiền. Người khác thì cho mình quan trọng vì đã đạt được giác ngộ (satori). Nhưng cho dầu bạn thổi phồng tấm da thịt này bao nhiêu, bạn cũng không thể biến mình thành gì cả - ngoài việc trở thành ma.

Những gì không thuộc về bạn chiếm đầy vũ trụ. Khi nào những suy tưởng của cá nhân bạn chấm dứt, thì Phật pháp có mặt.

6. Gửi người thích có nhiều tiền, tình yêu, chức vị và danh vọng

Si mê có nghĩa là chỉ biết chăm lo cho bản thân mình. Còn kẻ trí nói, “Dầu có gì xảy ra, tôi vẫn là tôi”.

Một lần tôi viếng thăm một mỏ than. Có lúc khi đang đi xuống, tôi có cảm giác như thình lình chúng tôi lại trở lên cao. Cũng giống như thế, khi suy nghiệm về cuộc đời mình, hình như chúng ta luôn sai lầm khi lầm tưởng rằng những con số luôn thay đổi là tổng số.

Thua là định. Thắng là ảo tưởng.

Không thèm muốn bất cứ thứ gì là món quà lớn nhất mà bạn có thể ban tặng cho vũ trụ.

7. Gửi người muốn thấy kẻ thù bị điêu đứng

thien-su

Chúng ta thường nghĩ không biết ở đây ai thực sự là kẻ hay hơn. Nhưng chẳng phải là tất cả chúng ta đều tượng hình từ cùng nắm đất đó sao?

 

Mọi người cần ngồi chôn chặt xuống chỗ không có tốt hơn hay xấu hơn.

Suốt đời bạn đã là kẻ điên rồ khi nghĩ rằng thực sự có “tôi” và “người khác”. Bạn làm đủ trò để nổi bật trong đám đông, nhưng trong thực tế thì không có “bạn” hay “người khác”.

Phật pháp có nghĩa là liền một mảnh. Vậy thì đường biên nào chạy giữa bạn và tôi? Dần dần tất cả chúng ta đều hành xử như thể có đường biên chia tách bạn và thù. Chúng ta đã quen quá với cách suy nghĩ đó, ta tin rằng đường biên đó thực sự hiện hữu.

Nghèo hay giàu, quan trọng hay không quan trọng - không có gì hiện hữu. Chúng chỉ là ánh sáng lấp lánh trên các làn sóng.

8. Gửi người đang đau khổ vì bị lưà gạt

Tất cả chúng sanh đều lầm lạc: xem là hạnh phúc cái đưa đến bất hạnh, và than khóc vì một bất hạnh hoàn toàn không phải là bất hạnh. Tất cả chúng ta đều biết là một đứa trẻ đang khóc có thể biến nước mắt thành tiếng cười khi bạn cho nó cái bánh. Cái mà những kẻ phàm phu như chúng ta gọi là hạnh phúc cũng không hơn thế bao nhiêu. Đôi lúc bạn cần tát vào mặt mình để tự hỏi một cách nghiêm túc: Những điều bạn được hay mất có thực sự đáng được bạn reo hò hay than khóc như thế không?

Sớm muộn gì mọi người cũng bắt đầu chỉ nghĩ cho riêng mình. Bạn nói, “Tốt quá!”. Nhưng cái gì tốt? Nó chỉ tốt cho bản thân bạn, thế thôi.

Người có nhiều ham muốn rất dễ bị lường gạt. Ngay cả những kẻ lừa phỉnh đại tài nhất cũng không mong được gì từ người không có lòng tham muốn.

Phật giáo có nghĩa là vô ngã, không có gì để đạt được.

9. Gửi người lận đận trên đường công danh

Khi đã chết và bạn nhìn lại cuộc đời mình, bạn sẽ thấy những thứ này không đáng chi.

May mắn hay rủi ro, tốt hay xấu - không phải tất cả đều như bạn nhìn thấy. Cũng không phải giống như bạn nghĩ đâu. Bạn cần phải vượt lên trên may mắn hay bất hạnh, tốt hay xấu.

Đau khổ không là gì hơn là cái khổ ta tự tạo ra cho bản thân.

20 lời khuyên đắt giá của cổ nhân Nhật Bản

1. Nếu một vấn đề có thể giải quyết, thì bạn chẳng cần phải nghĩ mãi về nó. Nếu vấn đề đó không thể giải quyết, thì bận tâm về nó phỏng có ích gì.

2. Nếu đã suy nghĩ kĩ thì nên hành động. Khi đã làm rồi thì đừng nghĩ nữa.

3. Đừng đuổi theo những thứ đã đi, đừng xua đuổi những thứ đang đến.

4. Nhanh nghĩa là đi chậm mà không gặp trở ngại.

5. Làm kẻ thù của người quân tử còn hơn làm bạn của kẻ tiểu nhân.

6. Chẳng có cá nhân phi thường nào lại không cần những người bình thường bên cạnh hỗ trợ.

7. Người muốn vươn lên sẽ tự bắc cho mình một cái thang.

8. Vợ chồng cũng giống như tay và mắt. Khi tay bị đau, mắt sẽ khóc. Khi mắt khóc, tay sẽ lau khô những giọt lệ.

9. Ông Trời chẳng biết ai đúng ai sai. Mặt trời vẫn chiếu sáng và sưởi ấm vạn vật. Do đó đừng than trời nữa.

10. Ếch ngồi đáy giếng chẳng bao giờ hiểu được sự bao la của biển cả.

11. Mọi cuộc hành trình dài đều bắt đầu từ một chuyến đi ngắn.

12. Người nghiện rượu thì chẳng biết đến tầm nguy hiểm của rượu. Người không uống rượu lại chẳng biết đến lợi ích của nó. Cái gì cũng có 2 mặt, phải trải qua mới biết.

13. Kiếm để lâu chẳng dùng cũng mòn, tài năng không dùng thì hoài phí.

14. Hoa đẹp không sinh ra quả ngon.

15. Nỗi buồn giống như một chiếc áo đẹp bị xé rách, vứt vào xó nhà thì hơn.

16. Khi một người đang yêu, thì dù là vết sẹo xấu xí cũng đẹp như lúm đồng tiền trên má.

17. Chẳng ai vấp ngã khi nằm trên giường cả. Họ vấp ngã khi bước ra đời.

18. Một lời tốt đẹp đủ sưởi ấm bạn qua 3 tháng mùa đông.

19. Hãy rộng lượng với kẻ ngốc và người điên.

20. Nếu muốn vẽ một cành cây, bạn phải nghe nhịp thở của gió.

Sưu tầm từ internet

Ý kiến bạn đọc
 • [url=http://mewkid.net/buy-amoxicillin/]Amoxicilline 500 Mg Online[/url] Amoxicillin ryg.zqok.ionovietnam.com.tfl.md http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
  2 tuần trước
 • [url=http://mewkid.net/buy-amoxicillin/]Amoxicillin Online[/url] Buy Amoxicillin twc.ntzw.ionovietnam.com.dhf.fb http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
  3 tuần trước
 • [url=http://mewkid.net/buy-amoxicillin/]Amoxicillin Without Prescription[/url] Amoxicillin 500mg nbk.qcky.ionovietnam.com.juw.ip http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
  3 tuần trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin[/url] Buy Amoxicillin jkh.ijyr.ionovietnam.com.ylc.rl http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxil Buy Generic[/url] Amoxicillin 500mg Capsules gnx.zvkl.ionovietnam.com.mmk.sw http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]18[/url] Amoxicillin 500mg nkz.slzg.ionovietnam.com.dfa.ti http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin Without Prescription[/url] Amoxicillin 500 Mg cxl.pldg.ionovietnam.com.yie.vd http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin 500mg Capsules[/url] Amoxicillin 500 Mg mbc.sueo.ionovietnam.com.kpa.ug http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin No Prescription[/url] Amoxicillin elo.gqcg.ionovietnam.com.uxh.as http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin[/url] Buy Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin Online[/url] Buy Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin No Prescription[/url] Amoxicillin http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin 500 Mg[/url] Amoxicillin 500mg Capsules For Sale http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  2 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin Without Prescription http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  3 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Buy Amoxicillin Online[/url] Buy Amoxicillin Online http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  3 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin No Prescription http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  3 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Buy Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin 500mg Capsules http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  3 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin 500mg[/url] Amoxicillin Without Prescription http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  3 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin 500 Mg http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  3 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Buy Amoxicillin[/url] Amoxicillin 500mg Capsules http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  3 tháng trước
 • [url=http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/]Amoxicillin 500 Mg[/url] Amoxicillin For Sale http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/
  3 tháng trước
 • I just wanted to construct a small comment to express gratitude to you for all the nice instructions you are showing at this site. My considerable internet search has now been honored with useful content to go over with my co-workers. I would assert that we site visitors actually are really lucky to live in a great website with many brilliant people with very helpful tactics. I feel very much blessed to have encountered the website page and look forward to so many more excellent minutes reading here. Thanks again for a lot of things.
  adidas pure boost http://www.adidas-pureboost.us.com
  5 tháng trước
 • I must show my affection for your kind-heartedness for men who need guidance on that content. Your personal commitment to getting the message all through appears to be rather advantageous and has consistently helped girls just like me to attain their goals. The invaluable information can mean a great deal a person like me and substantially more to my office colleagues. Thanks a lot; from each one of us.
  off white clothing http://www.offwhitehoodie.us.com
  5 tháng trước
 • Thanks so much for giving everyone an exceptionally superb chance to discover important secrets from this web site. It really is so pleasurable plus stuffed with a lot of fun for me personally and my office co-workers to visit your blog the equivalent of three times in 7 days to find out the latest tips you have got. Not to mention, I am also certainly motivated with your remarkable inspiring ideas you give. Certain two areas in this posting are basically the finest we've ever had.
  pureboost http://www.adidas-pureboost.us.com
  5 tháng trước
 • I wanted to post you one bit of word to thank you over again on the nice principles you have documented on this website. This has been so seriously open-handed of people like you to present extensively precisely what some people could possibly have offered as an ebook in order to make some cash on their own, mostly considering the fact that you could possibly have done it if you considered necessary. The advice additionally acted to be a great way to fully grasp that many people have a similar dreams really like my personal own to know a good deal more when considering this condition. I believe there are some more enjoyable periods in the future for people who read carefully your blog post.
  kyrie 4 http://www.kyrie4.org
  5 tháng trước
 • I am glad for writing to let you understand what a awesome encounter our princess obtained viewing your web site. She came to understand plenty of pieces, not to mention how it is like to have an incredible giving mood to let many more smoothly know just exactly selected complicated subject areas. You really exceeded our expected results. Thank you for rendering the warm and friendly, healthy, edifying and even cool guidance on that topic to Janet.
  cheap nfl jerseys http://www.nfljerseys.us.org
  5 tháng trước
 • My wife and i ended up being now thrilled Raymond managed to round up his preliminary research through the entire precious recommendations he gained through your web site. It is now and again perplexing to just be giving for free solutions which usually some other people could have been making money from. Therefore we acknowledge we now have the website owner to be grateful to for this. All the illustrations you have made, the simple site menu, the friendships you can assist to promote - it is mostly overwhelming, and it is facilitating our son and our family do think this idea is exciting, and that is incredibly indispensable. Many thanks for all!
  yeezy boost 350 v2 http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com
  5 tháng trước
 • My spouse and i were so excited that Michael could finish up his survey through the precious recommendations he came across when using the web page. It's not at all simplistic to just find yourself offering information and facts most people could have been making money from. Therefore we know we have the website owner to appreciate because of that. The most important explanations you have made, the simple site menu, the relationships you can assist to promote - it's got many sensational, and it's assisting our son and our family know that the content is cool, and that is extremely pressing. Many thanks for the whole thing!
  off white nike http://www.offwhite.us.com
  5 tháng trước
 • I really wanted to write down a brief note to express gratitude to you for some of the splendid ideas you are giving out on this site. My time-consuming internet research has now been compensated with wonderful facts to write about with my family. I 'd tell you that we website visitors actually are extremely fortunate to exist in a notable site with many special individuals with very beneficial advice. I feel rather happy to have seen the weblog and look forward to tons of more enjoyable moments reading here. Thanks once more for all the details.
  nmd http://www.adidas-nmds.us.com
  5 tháng trước
 • I must convey my admiration for your kind-heartedness in support of those people that require help on this important content. Your real commitment to getting the solution all-around appeared to be exceptionally good and has really enabled some individuals like me to attain their dreams. Your new interesting guideline means a great deal a person like me and additionally to my mates. With thanks; from each one of us.
  hermes belts http://www.hermesbelts.com
  5 tháng trước
 • I would like to express my appreciation to this writer just for rescuing me from this type of trouble. Right after scouting through the the net and obtaining principles which were not powerful, I was thinking my entire life was done. Living without the presence of solutions to the issues you have solved through your good report is a serious case, as well as the kind that might have badly affected my entire career if I hadn't noticed your web blog. Your natural talent and kindness in playing with everything was precious. I don't know what I would've done if I had not discovered such a stuff like this. I can also at this point look ahead to my future. Thanks a lot very much for the impressive and result oriented help. I won't be reluctant to suggest your site to anyone who needs support about this situation.
  jordan retro http://www.jordan-retro.us.com
  5 tháng trước
 • I'm just commenting to let you know what a fantastic encounter my friend's girl had visiting your web site. She even learned such a lot of things, which include what it is like to have a great helping mindset to get other people smoothly know certain impossible issues. You truly exceeded our own expectations. Thanks for providing these useful, healthy, revealing and even fun tips about the topic to Jane.
  golden goose sneakers http://www.goldengoose.us.com
  5 tháng trước
 • I wish to express some appreciation to the writer just for rescuing me from this particular scenario. Because of browsing through the the net and getting techniques which are not powerful, I thought my life was well over. Being alive without the solutions to the difficulties you've sorted out all through your review is a crucial case, as well as the ones which may have negatively damaged my career if I hadn't noticed your site. That training and kindness in maneuvering the whole thing was helpful. I'm not sure what I would have done if I hadn't encountered such a stuff like this. I'm able to at this point relish my future. Thanks a lot very much for this professional and amazing guide. I will not be reluctant to refer your blog post to anybody who desires guidelines about this situation.
  nike cortez women http://www.nikecortez.us.com
  5 tháng trước
 • I together with my guys ended up examining the great secrets on your web blog while before long got an awful feeling I had not expressed respect to the site owner for those secrets. Most of the young boys are already joyful to see all of them and now have in fact been tapping into these things. We appreciate you indeed being indeed helpful and for using this form of ideal useful guides millions of individuals are really eager to know about. My honest apologies for not expressing gratitude to earlier.
  supreme hoodie http://www.supremehoodie.us.com
  5 tháng trước
 • I enjoy you because of your whole hard work on this website. Kim really loves going through investigations and it is obvious why. All of us learn all of the powerful manner you convey rewarding tips and tricks on the web site and as well boost response from the others on the subject matter while our favorite girl is now learning a great deal. Enjoy the remaining portion of the new year. You are carrying out a stunning job.
  cheap mlb jerseys http://www.mlbjerseys.in.net
  5 tháng trước
 • I am also commenting to make you understand of the brilliant discovery my girl developed checking yuor web blog. She came to find lots of issues, which include what it is like to possess an excellent coaching nature to get other people effortlessly fully grasp a number of advanced issues. You really did more than people's expected results. Thanks for producing these essential, trusted, educational and as well as fun tips on this topic to Janet.
  foamposites http://www.nikefoamposite.us.com
  5 tháng trước
 • I in addition to my pals appeared to be checking out the nice items located on your site and so quickly developed a horrible feeling I had not expressed respect to the website owner for those secrets. All of the women happened to be for this reason joyful to see them and have undoubtedly been loving these things. I appreciate you for turning out to be quite helpful and for deciding upon variety of fabulous tips most people are really eager to learn about. My honest regret for not saying thanks to earlier.
  fila shoes http://www.filas.us.com
  5 tháng trước
Đăng ký nhận tin cập nhật thường xuyên
Tìm kiếm bài viết theo ngày
Từ ngày
Đến ngày
Thời tiết
Hà Nội
 • Hà Nội
 • TP. HCM
 • Đà Nẵng
 • Cần Thơ
 • Hải Phòng
 • Nha Trang
No.2, 165/14 Ngo Cho Kham Thien, Dong Da, Ha Noi, Viet Nam
  Tel. +84 (0)916184783          Email. contact@ionovietnam.com
 Miyaura 5-3-10, Mihara, Hiroshima, Japan (〒723-0051)  
  |  Tel. + 81 (0)9020025032  | Fax.  +81 (0)848381156
Sharing the nonstop flow of updated, exciting and useful information and healthcare products from Japan
IONO VIETNAM CO., LTD ALL RIGHTS RESERVED
    Follow us on fb.com/tintucnhatban
Chia sẻ những thông tin cập nhật
Giới thiệu Sản phẩm Nhật, Hàng Nhật nội địa

Lượt truy cập : 631.373

Đang trực tuyến : 9

Hôm nay : 352

Hôm qua : 247

Trong tháng : 10.003

Trong tuần : 1.930