Đang thực hiện
Giáo dục
Thứ 6, 10/08/2018 09:06 GMT+7
Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực “trồng người” như thế nào

Nhật Bản vẫn luôn được cả thế giới coi như một "xứ sở khác", tiến bộ về mọi mặt mà trong đó quan trọng nhất là yếu tố con người. Việc nuôi dạy trẻ em ở Nhật được thế giới đánh giá cao ở mọi khía cạnh, từ việc các em học sinh tiểu học hầu hết đều tự đi bộ tới trường hay dọn vệ sinh trường lớp, và mới đây là những bữa ăn trưa của các em bé tiểu học đang gây sốt mạng xã hội khi khiến nhiều người phải nể phục nền giáo dục của quốc gia này.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 1.

Đây là phần ăn trưa của một học sinh tiểu học tại Nhật Bản, do nhà trường cung cấp. Bữa ăn đơn giản với canh trứng, một ít thịt và rau, kèm theo đó là một chai sữa.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 2.

Phần ăn tuy đơn giản nhưng được đánh giá là ngon miệng, được chế biến đảm bảo sạch sẽ và đầy đủ dưỡng chất với sự phát triển của trẻ nhỏ.

Tuy nhiên, điều đáng nói không nằm trong khẩu phần ăn uống của các em nhỏ. Bữa trưa ở trường của học sinh tiểu học không được phục vụ bởi các nhân viên nhà trường mà bản thân chính các học sinh sẽ được chia ca trực nhật để bày biện và phân phát thìa - đũa cùng những phần ăn cho bạn bè mình.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 3.

Trong trang phục nhà bếp tí hon, sạch sẽ, các bé học sinh Tiểu học Nhật Bản tham gia trực nhật, phân phát dụng cụ ăn uống cho chính mình cùng bạn học.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 4.

Giống như công việc trực nhật ở trường, học sinh Tiểu học Nhật Bản được giao công việc tập thể như thế này ngay từ bé để rèn luyện tính kỷ luật và đoàn kết trong công việc nhóm.

Người Nhật dường như coi những công việc này là bình thường và bắt buộc đối với trẻ nhỏ. Không tính tới các chồng bát, đĩa hay thức ăn, các em học sinh thậm chí còn xoay sở và tìm cách tự mình bê được thùng sữa khá nặng vào phòng ăn chung. Những hình ảnh trên được ghi lại bởi một đoàn tham quan người Đài Loan, và họ đã rất ấn tượng với cách thức mà một bữa trưa ở trường Tiểu học Nhật Bản được tiến hành.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 5.

Sau khi bày biện phần ăn xong, các em bé học sinh Nhật Bản cũng không ăn ngay mà bình tĩnh chờ đợi đoàn học sinh và giáo viên khách mời an vị.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 6.

Trường khi ăn, các em còn làm quen với các bạn khách mời để bữa ăn thêm phần vui vẻ, thoải mái.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 7.

Một cô bé ngồi đối diện khách mời đang mở nắp chai sữa một cách cẩn thận, tỉ mỉ.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 8.

Dây buộc nắp và nắp chai sau đó được coi là rác - được cô bé phân loại ra 2 ca nhựa để đem đi tái chế.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 9.

Các học sinh trong đoàn Đài Loan được các bạn Nhật Bản chỉ cách tái chế chai sữa.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 10.
Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 11.

Sau khi được phân loại gọn gàng, những thùng rác đựng phần còn lại của chai sữa được bỏ gọn gàng và đẹp mắt như thế này đây.

Không khí của bữa ăn diễn ra rất vui vẻ và thoải mái. Sau khi bữa ăn kết thúc, các em học sinh Nhật Bản lại tiếp tục phần công việc dọn dẹp của mình khi tự bê bát đĩa bẩn tập chung lại cho nhân viên nhà bếp.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 12.

Các em học sinh ăn xong tự giác đem phần ăn thừa và bát đĩa của mình tới cho nhân viên nhà bếp.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 13.

Hầu hết các bé đều tập trung ăn rất ngon miệng.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 14.

Hầu hết các phần ăn được được tính toán cẩn thận để các em học sinh ăn ngon miệng và ăn hết, không để thừa mứa.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 15.

Mỗi em học sinh ăn xong sẽ tự giác lau bàn của mình, những công việc này được các bé tự giác thực hiện mà không cần tới người giám sát.

 
Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 16.

Các chai sữa thừa hoặc đã sử dụng xong sẽ được tập kết trở lại.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 17.

Trong khi đó, một nhóm các em học sinh khác thì cẩn thận xếp bát đĩa thành từng chồng một.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 18.

Tất cả đều làm việc rất khẩn trương và vui vẻ - bằng chứng cho những thói quen tốt đã trở thành tác phong hàng ngày.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 19.
Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 20.
Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 21.

Công việc dọn dẹp diễn ra trơn tru, liền mạch. Những chai sữa đã uống hết, bát đĩa ăn xong được tay chuyền tay xếp gọn chờ đem rửa.

Chuyện giáo dục ở Nhật Bản: Chỉ một bữa trưa của học sinh tiểu học đã cho thấy người Nhật bỏ xa thế giới ở lĩnh vực trồng người như thế nào - Ảnh 22.

Một cô bé khệ nệ bê nồi cơm đi rửa.

Theo lời nhiều cư dân mạng, chính những việc nhỏ bé như thế này rốt cục đã góp phần đào tạo nên tính cách rất riêng của người Nhật - cẩn thận, tỉ mỉ, làm việc nhóm một cách tự giác. Từ những chi tiết nho nhỏ thế này đã đủ để cho thấy nền giáo dục và trồng người Nhật Bản đi trước các quốc gia khác một khoảng xa như thế nào.

(nguồn: Tổng hợp)
Sưu tầm từ internet

Ý kiến bạn đọc
 • I want to express my affection for your generosity supporting those people that really want help with the study. Your real dedication to passing the solution all over had been remarkably valuable and has specifically enabled most people like me to arrive at their targets. Your new helpful tutorial can mean much a person like me and extremely more to my office colleagues. Many thanks; from everyone of us.
  longchamp outlet http://www.longchamphandbagsoutlets.com
  6 tháng trước
 • I am writing to let you know what a impressive encounter my wife's daughter went through reading your webblog. She noticed several details, most notably how it is like to possess a marvelous teaching character to let a number of people smoothly learn about specified advanced issues. You truly did more than my expectations. Thank you for supplying those insightful, dependable, informative and even easy thoughts on that topic to Kate.
  russell westbrook shoes http://www.russellwestbrookshoes.us.com
  6 tháng trước
 • I needed to post you a tiny word to be able to thank you very much yet again with your fantastic concepts you have contributed on this page. This is certainly remarkably open-handed of you to provide publicly what many individuals would've offered for sale for an electronic book to help make some profit on their own, especially given that you could possibly have tried it in case you decided. These good tips also acted to become easy way to fully grasp that other people have the identical fervor the same as my personal own to understand more and more with respect to this matter. I am certain there are several more fun occasions ahead for people who browse through your site.
  adidas yeezy http://www.adidasyeezy.co.uk
  6 tháng trước
 • I would like to express my thanks to the writer for rescuing me from this particular trouble. As a result of searching through the internet and finding tricks that were not beneficial, I figured my life was done. Being alive minus the answers to the difficulties you've solved by means of your entire review is a critical case, and ones which may have adversely affected my entire career if I hadn't encountered your web page. Your own competence and kindness in dealing with every part was priceless. I don't know what I would have done if I hadn't come across such a solution like this. I can also at this moment look ahead to my future. Thanks so much for this high quality and results-oriented help. I will not think twice to refer your web site to any individual who needs to have tips on this matter.
  nike vapormax http://www.vapormaxshoes.us
  6 tháng trước
 • I intended to draft you that very small observation just to say thank you yet again for your personal amazing views you've contributed on this website. It's quite unbelievably open-handed of people like you to supply without restraint all that a number of people could have advertised as an electronic book to get some cash for themselves, most importantly seeing that you might have done it in case you wanted. The creative ideas additionally worked to provide a fantastic way to realize that other people online have a similar dream just as my own to figure out very much more in regard to this problem. I'm sure there are some more pleasant moments up front for people who take a look at your website.
  yeezy shoes https://42.herber.pl/yzyorg
  6 tháng trước
 • I truly wanted to develop a small word in order to appreciate you for all of the nice advice you are writing here. My extended internet look up has now been compensated with brilliant facts and strategies to write about with my co-workers. I 'd repeat that many of us readers actually are undoubtedly fortunate to be in a fantastic community with very many special professionals with beneficial techniques. I feel truly grateful to have come across your web site and look forward to really more cool minutes reading here. Thanks once more for all the details.
  Men California Sneakers http://www.goldengoose.us.com/golden-goose-california-men-california-sneakers-c-33_34.html
  6 tháng trước
 • I just wanted to construct a simple word to be able to appreciate you for all of the remarkable hints you are giving here. My rather long internet investigation has now been recognized with good quality ideas to share with my best friends. I 'd claim that most of us readers are very blessed to dwell in a decent place with so many perfect people with very helpful tricks. I feel really fortunate to have come across your weblog and look forward to some more enjoyable times reading here. Thanks once again for all the details.
  adidas outlet http://www.adidasoutletonline.com
  6 tháng trước
 • I have to get across my gratitude for your kind-heartedness giving support to folks that should have help with this one field. Your very own commitment to passing the solution along became really functional and has truly helped others like me to arrive at their ambitions. Your amazing important key points denotes a lot a person like me and somewhat more to my colleagues. Thank you; from each one of us.
  yeezy boost http://www.yeezy-boost350.us.com
  6 tháng trước
 • Thanks so much for providing individuals with an extremely memorable possiblity to read from this website. It's always so great and as well , full of a lot of fun for me and my office peers to search your website on the least thrice in 7 days to learn the new guides you have. Not to mention, I am also certainly fascinated for the unbelievable tips and hints served by you. Selected two tips in this article are particularly the best we have had.
  jordan retro http://www.jordan-retro.us.com
  6 tháng trước
 • I precisely had to appreciate you once again. I am not sure the things that I would have followed in the absence of those ideas discussed by you relating to such a subject. This was an absolute intimidating matter in my opinion, nevertheless being able to see the specialized tactic you dealt with it took me to jump with gladness. I'm just thankful for the assistance and as well , have high hopes you recognize what a great job you were accomplishing instructing people by way of your website. I am certain you have never met any of us.
  yeezy shoes http://www.yeezy-shoes.us.org
  6 tháng trước
 • My wife and i were now lucky that Edward could deal with his analysis with the precious recommendations he grabbed using your web page. It is now and again perplexing to just be releasing things the others have been trying to sell. We already know we need the website owner to give thanks to for this. The illustrations you made, the easy site navigation, the friendships you can give support to create - it's all sensational, and it's making our son and the family believe that this matter is fun, and that's wonderfully serious. Many thanks for the whole thing!
  hermes belt http://www.hermesbelts.co.uk
  6 tháng trước
 • I wish to convey my affection for your generosity giving support to people that need guidance on this particular concern. Your special commitment to passing the message along has been amazingly powerful and have truly empowered people much like me to get to their endeavors. Your new interesting recommendations indicates a lot to me and far more to my colleagues. Regards; from everyone of us.
  jordan 13 http://www.jordan13.us.com
  6 tháng trước
 • I happen to be commenting to let you know of the wonderful encounter my wife's girl obtained checking your blog. She even learned several pieces, which include what it's like to have a great teaching mood to get a number of people with ease know precisely several extremely tough issues. You actually surpassed her desires. Thank you for presenting these invaluable, healthy, informative and also easy thoughts on the topic to Gloria.
  bape clothing http://www.bape-hoodie.us.com
  6 tháng trước
 • I simply needed to say thanks once more. I'm not certain the things I might have made to happen in the absence of the opinions discussed by you relating to this subject matter. It has been an absolute alarming issue in my view, nevertheless finding out the specialized strategy you solved it made me to leap with delight. I am grateful for this assistance and then wish you really know what a great job you're carrying out teaching the rest via your web site. Most likely you haven't come across any of us.
  nike shox outlet http://www.nike-shox.us.com
  6 tháng trước
 • I wanted to compose you one tiny word to be able to say thanks the moment again over the extraordinary views you've contributed at this time. This is certainly extremely open-handed of people like you in giving extensively just what many of us could have marketed as an e book to help make some dough on their own, most notably now that you might have done it if you wanted. The tips additionally served to become easy way to know that other individuals have similar interest just like my very own to find out way more with respect to this problem. I believe there are thousands of more pleasurable moments up front for those who read your blog.
  curry 4 http://www.curry4shoes.us.com
  6 tháng trước
 • I'm just writing to let you understand of the perfect experience my wife's child encountered checking your webblog. She learned lots of pieces, with the inclusion of how it is like to possess an incredible helping spirit to get the mediocre ones effortlessly learn about a variety of problematic matters. You truly surpassed our own expected results. Many thanks for offering those valuable, dependable, explanatory not to mention easy tips about the topic to Gloria.
  iniki http://www.adidasiniki.us
  6 tháng trước
Đăng ký nhận tin cập nhật thường xuyên
Tìm kiếm bài viết theo ngày
Từ ngày
Đến ngày
Thời tiết
Hà Nội
 • Hà Nội
 • TP. HCM
 • Đà Nẵng
 • Cần Thơ
 • Hải Phòng
 • Nha Trang
No.2, 165/14 Ngo Cho Kham Thien, Dong Da, Ha Noi, Viet Nam
  Tel. +84 (0)916184783          Email. contact@ionovietnam.com
 Miyaura 5-3-10, Mihara, Hiroshima, Japan (〒723-0051)  
  |  Tel. + 81 (0)9020025032  | Fax.  +81 (0)848381156
Sharing the nonstop flow of updated, exciting and useful information and healthcare products from Japan
IONO VIETNAM CO., LTD ALL RIGHTS RESERVED
    Follow us on fb.com/tintucnhatban
Chia sẻ những thông tin cập nhật
Giới thiệu Sản phẩm Nhật, Hàng Nhật nội địa

Lượt truy cập : 642.689

Đang trực tuyến : 4

Hôm nay : 250

Hôm qua : 429

Trong tháng : 8.593

Trong tuần : 1.137